50 bin yıldır onlarla iç içeyiz, fare ya da hamamböceği değil! İşte evlerimizin ilk zararlıları!

Tahtakuruları: İnsanlık Tarihinin Sinsi Düşmanları

Kılıç dişli kaplanlar gibi görünmeyebilirler ancak tahtakuruları, insanlık tarihinin en sinsi düşmanlarından biri olarak karşımıza çıkıyor.

ABD’nin Virginia Tech Üniversitesi’nden Dr. Lindsay Miles liderliğindeki bir ekip, yaptığı DNA analizleri sonucunda günümüz evlerinde sıkça karşılaşılan Cimex lectularius türünün aslında insanlarla tam 50.000 yıl boyunca “yakın ilişki” içinde evrimleştiğini ortaya koydu.

İlk olarak yarasalarda yaşayan tahtakurularının bazı türleri zamanla Taş Devri insanlarının mağaralarına yerleşti. İnsanların 13.000 yıl önce tarıma başlaması ve yerleşik hayata geçmesiyle tahtakurularının sayısı hızla arttı.

Dr. Miles, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Yarasa ile ilişkili türler geri dönüş yapmadı, aksine nüfusları giderek azalıyor. En ilginç kısım ise insanlarla ilişkili tahtakurularının nüfusunun artması ve canlanması” dedi.

Araştırmacılar, tahtakurularının tarih boyunca fareleri ve hamamböceklerini geride bırakarak evlerimizin en dayanıklı ve yaygın zararlıları haline geldiğini belirtiyor.

Related Posts

Aracınıza bir kase su koyun: Yakıt tasarrufunu izleyin

Benzin ve motorin fiyatları cep yakarken, uzmanlardan ilginç ama etkili bir yöntem önerisi geldi: Su dolu bir kase ile yakıt israfını durdurun.

7’li Ragbi Milli Takımları Kişinev’de sahne alacak

Moldova’daki 2025 Avrupa Trophy Serisi’nin 2. ayağında Türkiye 7’li Ragbi Kadın ve Erkek Milli Takımları mücadele edecek.

Xbox ve PlayStation için yeni konsolların gelmesi yıllar alabilir

Yeni nesil konsolların çıkışına yönelik yeni iddialar ortaya çıktı. Buna göre Sony, PlayStation tarafında Microsoft’ta Xbox tarafında yeni konsollarını 2027 yılında çıkartabilir.

Cam şişelerde daha fazla mikroplastik olabilir

Araştırmacılar, şişe kapaklarındaki boyanın ana kirlenme kaynağı olabileceğinden şüpheleniyor.

Gökyüzünde hayat kurtaran teknoloji! Acil yardımda devrim

Kendi kendini yönetebilen ambulans drone, acil müdahale süreçlerini yeniden tanımladı. 120 kiloya kadar hasta taşıyabilen ve saatte 110 kilometre hızla 150 kilometre mesafeye ulaşabilen bu otonom drone, tasarımcısına 20 bin dolar ödül kazandırdı …

WhatsApp’tan beklenmedik ‘yapay zeka’ adımı!

Dünya genelinde milyonlarca kullanıcıya sahip olan mesajlaşma uygulaması WhatsApp’tan teknoloji severleri memnun edecek bir adım geldi. Android platformunda gerçekleştirilen i son beta güncellemesinin ardından yapay zeka tabanlı yeni bir özelliği …