Rüzgar enerjisi yatırımlarının 1,5 milyar doları aşması bekleniyor

Rüzgar Enerjisi Yatırımları Hızlanıyor: Depolama Sistemleri Zirvesi Değerlendirmesi

Alanında uzman isimlerin katılımıyla gerçekleşen 3. Enerji Depolama Sistemleri Zirvesi’nde rüzgar enerjisi sektöründeki son gelişmeler masaya yatırıldı. Enerjide Dijitalleşme Derneği (EDİDER) ve Enerji Depolama Sistemleri Derneği (EDSİS) iş birliğiyle düzenlenen zirvede, sektördeki yatırımlar ve depolamanın katkısı üzerine önemli değerlendirmeler yapıldı.

Enerji uzmanı Erden, geçen yıl rüzgar enerjisi yatırımlarının önceki yıla göre hızlandığını belirtti. Yatırımların kurulu güçte 1300 megavat seviyesine ulaştığını ve yaklaşık 1,3 milyar dolarlık bir tutara denk geldiğini vurgulayan Erden, bu yılın beklentileri hakkında da önemli açıklamalarda bulundu.

Erden, depolamalı projelerin lisans alma süreçlerinin hızlanmaya başladığını ve geçmişten gelen YEKA projelerinin devreye alınmaya başlandığını aktardı. Bu gelişmelerin etkisiyle bu yılın yatırım miktarının 1500 megavatı aşarak 1,5 milyar doları geçebileceğini dile getiren uzman, gelecek yıllarda rüzgar enerjisi santralleriyle birlikte elektrik depolama sistemlerindeki yatırımların artacağına dikkat çekti.

Önümüzdeki yıllarda rüzgar enerjisi alanında gerçekleşecek olan yeni YEKA duyurularının yabancı yatırımcıların ilgisini artıracağını belirten Erden, Orta Doğulu ve Çinli yatırımcıların şimdiden ihalelere ilgi gösterdiğini aktardı. Ayrıca, depolama projelerindeki yabancı yatırımcıların piyasayı anlamaya çalıştığını ve ekonomik durumların başarılı olmasıyla yatırımların hız kazanacağını ifade etti.

TÜREB Yatırımcılardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Erinç Kısa ise Türkiye’de rüzgar ve güneş enerjisinde depolamalı kapasitenin arttığını ve bu durumun elektrik şebekesinde esnekliği destekleyeceğini belirtti. Depolamalı sistemlerin devreye girmesiyle şebekenin daha stabil hale geleceğini dile getiren Kısa, Türkiye’nin enerji sektöründe gelecek için umut verici adımlar attığını vurguladı.

Yenilenebilir enerji alanında yaşanan teknolojik gelişmelerin maliyetleri düşürdüğünü ve yatırımları desteklediğini ifade eden Kısa, bu sayede Türkiye’nin enerji ihtiyacını daha uygun maliyetlerle karşılayabileceğini ve dışa bağımlılığın azalacağını belirtti. Ayrıca, batarya teknolojilerinde yaşanan maliyet düşüşünün yatırımları hızlandıracağını ve gelecekte megavatsaat başına maliyetlerin daha da düşeceğini sözlerine ekledi.

Related Posts

4 ayrı noktada tarihi yakalama! Bakanlık duyurdu: Piyasa değeri 2 milyar 768 milyon TL

Ağrı Gürbulak Gümrük Kapısı’nda düzenlenen operasyonda, piyasa değeri yaklaşık 2 milyar 768 milyon TL olarak belirlenen 764 kilo likit metamfetamin ele geçirildi.

Patates tarlada, çiftçi borçta: Zincir marketler ve tarım politikaları Çukurova’yı vuruyor

CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, Çukurovalı patates üreticilerinin artan maliyetler, düşük alım fiyatları ve zincir marketlerin fiyat oyunlarıyla ezildiğini belirterek, “Çiftçiler artık sadece ekonomik değil, varoluşsal bir mücadele veriyor” dedi.

BYD, Avrupa’da Tesla’yı geçti

Otomotiv bilgi sağlayıcısı JATO Dynamics’in verilerine göre, Çinli otomobil üreticisi BYD’nin tamamen elektrikli otomobil satışları Avrupa’da Nisan ayında yıllık yüzde 169 artarak 7 bin 231’e ulaştı.

Avrupa’dan iki büyük ödül geldi

Yapı Kredi, Qorus tarafından düzenlenen ‘Qorus Reinvention Awards Europe 2025’te iki farklı kategoride ödüle layık görüldü.

Bakan Şimşek’e Katar’da İmamoğlu sorusu: Net cevap veremedi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Katar’daki ekonomi forumunda yatırımcı ilgisine dair değerlendirmelerde bulundu. Bloomberg muhabirinin İmamoğlu sorusu dikkat çekti. Şimşek, soruya doğrudan yanıt veremedi.

Borsa güne düşüşle başladı! (21.05.2025)

Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,60 değer kaybederek 9.514,01 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 19,87 puan ve yüzde 0,21 azalışla 9.494,13 puana indi. Bankacılık …