Patates tarlada, çiftçi borçta: Zincir marketler ve tarım politikaları Çukurova’yı vuruyor

Çukurovalı Patates Üreticileri Fiyat Sorunlarıyla Boğuşuyor

CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, Çukurovalı patates üreticilerinin karşılaştığı zorluklara dikkat çekerek, plansız tarım politikaları ve denetimsiz piyasa koşullarının çiftçileri nasıl ezdiğine vurgu yaptı. Sümer, “Ürünleri tarlada bırakmamak adına düşük fiyatlara razı olmak zorunda kalan çiftçiler, her yıl artan girdi maliyetleriyle boğuşurken alım fiyatlarına baskı yapılması nedeniyle borç batağına saplanıyor. Fiyatlama kriziyle birlikte çiftçilerin evlerine ekmek götürmesi imkansız hale geliyor” dedi.

CHP Milletvekili Orhan Sümer, Çukurovalı patates üreticilerinin sorunlarına ilişkin yaptığı açıklamada, zincir marketlerin tarım ürünleri üzerinde oluşturduğu tekelleşmeye benzer satın alma politikalarının üreten insanları nasıl derinden etkilediğine dikkat çekti. Patates gibi temel gıda ürünlerinde, büyük zincirlerin depolama ve düşük fiyatlarla satış yaparak üreticileri maliyetin altında satışa zorladığını ifade eden Sümer, bu durumun çiftçilerin yanı sıra ülkemizin tarımsal sürdürülebilirliğini ve gıda güvenliğini de tehdit ettiğini belirtti. Üreticilerin bu fiyat oyunları yüzünden tarımı bırakarak toprağı terk etmelerinin gelecekte daha büyük krizlere yol açabileceğine işaret etti.

“Çiftçiler Ürünlerini Düşük Fiyata Satmak Zorunda Kalıyor”

Patates üreticileri, mazot, gübre, sulama ve işçilik maliyetlerinin artmasına rağmen emeklerinin karşılığını alamamanın sıkıntısını yaşıyor. Plansız tarım politikaları ve denetimsiz piyasa koşulları altında zor durumda kalan çiftçiler, ürünleri tarlada kalmaması için düşük fiyatlara razı olmak zorunda kalıyor. Girdi maliyetlerinin artmasına rağmen alım fiyatlarının düşük kalması, çiftçilerin ekonomik sıkıntılar yaşamasına neden oluyor. Bu duruma bir de fiyat belirleme krizi eklenince çiftçilerin durumu daha da zorlaşıyor.

Üreticiler Zincir Marketleri Protesto Ediyor

Adana’daki patates üreticileri, zincir marketlerin baskıcı politikalarına karşı tepkilerini göstermek amacıyla iki gün süreyle hasat yapmayacaklarını açıkladı. Üretici temsilcileri, “Artık yeter. Gıda güvenliğimizle oynamayın,” diyerek çağrıda bulundu. Üreticinin tarımı bırakması, sadece ekonomik değil, aynı zamanda varoluşsal bir mücadeleye dönüştü. Çünkü üreticinin toprağından vazgeçmesi, kırsal kalkınmayı durdururken yerli ve güvenli gıdaya erişimi de tehlikeye atıyor.

Related Posts

BYD, Avrupa’da Tesla’yı geçti

Otomotiv bilgi sağlayıcısı JATO Dynamics’in verilerine göre, Çinli otomobil üreticisi BYD’nin tamamen elektrikli otomobil satışları Avrupa’da Nisan ayında yıllık yüzde 169 artarak 7 bin 231’e ulaştı.

Rüzgar enerjisi yatırımlarının 1,5 milyar doları aşması bekleniyor

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı İbrahim Erden, rüzgar enerjisi sektörünün her geçen yıl daha da büyüdüğüne işaret ederek bu yıl yatırım seviyesinin 1,5 milyar doları geçeceğini söyledi.

Avrupa’dan iki büyük ödül geldi

Yapı Kredi, Qorus tarafından düzenlenen ‘Qorus Reinvention Awards Europe 2025’te iki farklı kategoride ödüle layık görüldü.

Bakan Şimşek’e Katar’da İmamoğlu sorusu: Net cevap veremedi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Katar’daki ekonomi forumunda yatırımcı ilgisine dair değerlendirmelerde bulundu. Bloomberg muhabirinin İmamoğlu sorusu dikkat çekti. Şimşek, soruya doğrudan yanıt veremedi.

Borsa güne düşüşle başladı! (21.05.2025)

Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,60 değer kaybederek 9.514,01 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 19,87 puan ve yüzde 0,21 azalışla 9.494,13 puana indi. Bankacılık …

Şarj derdi bitiyor mu? Mercedes’ten elektrikli araçlara 15.000 km ekstra menzil sağlayan Güneş boyası

Teknolojinin geliştiği doğru, ancak kullanıcılar her geçen gün daha da talepkar hale geliyor. Bu da bugün birçok insan için on dakika ekstra şarj etmenin bile karşılayamayacakları bir lüks olduğu anlamına geliyor. İşte bu nedenle Mercedes, önceki …