Türkiye’nin imalat sanayindeki dijital ve yeşil dönüşüme kadınlar liderlik ediyor

Kadınlar, Türkiye’nin İmalat Sektöründe Dijital ve Yeşil Dönüşümde Liderlik Ediyor

Kadınlar, dijital ve yeşil dönüşüm sürecinde Türkiye’nin dinamik imalat sanayine başarılı bir şekilde katkıda bulunuyor. Kadınlar, imalat sektöründeki işgücünün yalnızca %27’sini oluşturuyor. Ancak, “İmalat sektörü sadece Türkiye’de değil tüm dünyada geleneksel olarak kadın dostu bir ortam değil. Amacımız bu zihniyeti değiştirmek ve daha kapsayıcı bir sektör yaratmak” diyor İmalat Sektöründe Kadınların Güçlendirilmesi Modelleri Geliştirme Projesi’nin yöneticisi Emin Çetin Haşar. Proje, Türkiye İşveren Dernekleri Konfederasyonu (TİSK) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile işbirliği içinde uygulanıyor ve Avrupa Birliği (AB) tarafından 8,5 milyon avroluk bir yatırımla finanse ediliyor.

Projenin amacı pilot dönüşüm örnekleri sergilemek, kalıplaşmış düşünceleri yıkmak ve Türkiye’nin imalat sektöründe cinsiyet eşitliğini teşvik etmek olarak sıralanıyor.

Proje Katılımcılarına Yenilikçi Eğitimler

Girişim, katılımcılarına otomasyon ve dijital çözümler konusunda uygulamalı eğitimler sunuyor. Ayrıca 100 imalat şirketiyle işbirliği yaparak bu şirketlerin dijital olgunluklarını değerlendiriyor ve dönüşüm süreçlerinde rehberlik ediyor. Aynı zamanda, 200 kadın işçi otomasyon eğitimi alırken, 200 STEM eğitimi almış kadın “değişim ajanı” olarak liderlik rollerine hazırlanıyor.

Projede eğitimlerin ötesine geçilerek katılımcılar, kendilerine uygun şirketlerle eşleştiriliyor ve maaşları sübvanse edilerek istihdam olanakları kolaylaştırılıyor.

Proje Katılımcılarından Örnekler

Bilgisayar mühendisi Esma Diler, projenin sunduğu fırsatları değerlendirerek otomotiv parçaları üretim şirketinde iş buldu. Makine mühendisi Ayşe Nur Yıldırım ise proje sayesinde akıllı üretim konusunda fabrikasına yardımcı oluyor. Endüstri mühendisi Mısra Toprak ise hem iş dünyasında kadın temsilini arttırıyor hem de şirketlerin dijitalleşme ve sürdürülebilirlik projelerine katkı sağlıyor.

Dijital ve Yeşil Dönüşümü Desteklemek

Proje, şirketlere daha kapsayıcı iş yerleri oluşturmaları konusunda rehberlik ediyor ve sürdürülebilir endüstriyel uygulamaları teşvik ediyor. Şirketler, dünya çapında tanınan Akıllı Endüstriye Hazırlık Endeksi (SIRI) metodolojisi kullanılarak değerlendiriliyor.

MEXT Teknoloji Merkezi, projenin önemli bir bileşeni olup katılımcılara otomasyon ve dijital çözümler konusunda pratik eğitimler sunmaktadır. MEXT’te gerçek endüstri araçlarıyla pratik yaparak, kadınlar işyerlerinde hemen uygulayabilecekleri beceriler kazanıyorlar.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Thomas Ossowski, projenin Türkiye’deki endüstriyel dönüşüm için önemli bir model olduğunu belirterek, kadınları iş dünyasında liderlik etmeye teşvik ederek, Türkiye’nin daha yeşil, dijital ve rekabetçi bir sanayi ortamına doğru ilerlemesine katkı sağladığını ifade ediyor.

Related Posts

Memur ve memur emeklisinin Temmuz 2025 zammı belli oldu

Türkiye’de milyonlarca emekliyi ilgilendiren zam oranları netleşti. Türkiye’de çalışan ve emekliyi doğrudan ve dolaylı olarak ilgilendiren maaş zamları devreye girdi. Memur ve memur emeklileri yüzde 15.57, SGK, Bağ-Kur, tarım emeklisi, dul ve yetimlerin alacağı zam oranı da yüzde 16.67 oldu.

Emekliler ülke genelinde eyleme gidiyor

Tüm Emeklilerin Sendikası, 3 Temmuz’da enflasyon açıklandıktan sonra ülke genelinde eyleme gitme kararı aldı. İşte il il saat saat eylem yapılacak bölgeler…

Bakanlıktan mal sahiplerine sıkı takip: 2 milyon TL zam yaptılar!

Ticaret Bakanlığı emlak ilanlarını mercek altına aldı. Yapılan denetimlerde fahiş fiyat artışına giden mal sahiplerine cezalar kesildi. Konuyla ilgili Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan’dan önemli bir açıklama geldi. Bazı ev sahiplerinin ev fiyatlarında yaptığı artış fahiş fiyat oyununu gözler önüne serdi. İşte detaylar…

Temmuzda zamlar yağmur gibi yağacak: Akaryakıt, sigara, bedelli askerlik…

Temmuz ayının gelişiyle beraber birçok kalemde otomatik fiyat artışı gündemde. Temmuz ayı enflasyon rakamları sonrası uygulanacak güncellemeler, vatandaşların temel harcamalarını doğrudan etkileyecek. Akaryakıt, sigara ve bedelli askerlik gibi birçok kalem grubuna zam yağmuru yağacak. İşte detaylar…

Enerji ithalatı faturası azaldı

Türkiye’nin enerji ithalatı için ödediği tutar, mayısta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,6 azalarak 4 milyar 258 milyon 703 bin dolar oldu.

Türkiye Emekliler Derneği’nden 3 Temmuz öncesi kritik çağrı

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, “hükümetten öncelikle emeklilere 3 Temmuz’da açıklanacak olan TÜFE rakamlarının üzerine seyyanen bir zam uygulanmasını, en düşük aylığın da açlık sınırı seviyesinin üzerine çekilmesini …