Ani hava değişimi psikolojinizi bozabilir!

Hava Değişikliklerinin Psikolojimize Etkisi

Klinik Psikolog Karaçiçek, havadaki düzensizliklerin, ani sıcaklık değişimlerinin ve güneşli havadan yağmurlu havaya geçişlerin psikolojimizi önemli ölçüde etkilediğini belirtti. Karaçiçek’e göre, güneşli bir günü takip eden kapalı ve yağmurlu bir gün, beyindeki serotonin seviyelerinde değişikliğe neden olabilir ve bu da motivasyon eksikliği, huzursuzluk ve hafif depresif belirtilere yol açabilir.

Karaçiçek, “İlkbahar ve sonbahardaki hava geçişleri de zaten mevcut depresyonu tetikleyebilir. Güneş ışığının azalması, biyolojik sağlığımızı bozarak ruh halimizi olumsuz etkileyebilir. Ani hava değişiklikleri, anksiyete seviyelerini artırabilir. Bazı araştırmalar, barometrik basınç değişikliklerinin migren ve panik ataklarına neden olabileceğini göstermektedir” dedi.

Hava durumundaki sürekli değişikliklerin vücut biyolojimizi bozarak insanları zorladığını belirten Karaçiçek, şunları ekledi:

“Genel halsizlik, motivasyon eksikliği ve odaklanma problemleri, öfke patlamalarına neden olabilir. Güneşli bir günden sonra yağmurlu bir gün, enerjik bir insanın bile dışa dönüklüğünü engelleyebilir, sosyal yaşamını sınırlayabilir. İnsanlar, sosyal etkinliklere katılmakta isteksizlik yaşayabilir. Bu durumda, bireyler endişeli hissedebilir ve psikolojik olarak zorlanabilirler.”

Karaçiçek, bu durumla başa çıkmak için şunları önerdi:

  • Güneşli havalardan faydalanın ve her gün en az 30 dakika yürüyüş yapın.
  • Hava kötüyse, evde pilates, yoga veya egzersiz yapabilirsiniz.
  • Uyku düzeninize dikkat edin ve ekranlardan uzak durun.
  • Beslenmenize özen gösterin, sağlıklı beslenme hava değişikliklerinin etkilerini azaltabilir.
  • Hobilerinize zaman ayırın, film izlemek, kitap okumak psikolojinizi olumlu etkileyebilir.
  • Planlı bir gün geçirin, belirsizlikleri azaltarak psikolojik denge sağlayın.
  • Sevdiklerinizle iletişimde kalın, sosyal destek psikolojinizi güçlendirebilir.

Related Posts

Astım hastalarının en çok yaptığı 5 hata

Dünyada milyonlarca insanı etkileyen astım hastalığıyla ilgili en büyük sorunlardan birinin doğru sanılan yanlış bilgiler olduğunu belirten uzmanlar, kulaktan dolma bilgilere itibar edilmemesi gerektiğini bildirdi.

Yerli kalp-akciğer makinesi gelecek yıldan itibaren kullanılacak

Yerli kalp-akciğer makinesi gelecek yıldan itibaren kullanılacak

Burun estetiği talebi 15 yaşına kadar indi! ‘18 yaşından sonra öneriyoruz’

Burun estetiği ameliyatı, dünyada ve ülkemizde en sık yapılan estetik operasyonlarında ilk sırada yer almaya devam ediyor. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Dr. Cem Öz, burun estetiği (Rinoplasti) ameliyatı hakkında en çok merak edilen soruları yanıtladı.

Uzmanından ağız gargarası için uyarı: ‘Seçerken üç kez düşünün’

Diş Hekimi ve Ağız, Diş, Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, özellikle alkol ve asit bazlı ağız gargaralarının tat alma duyusunun kaybından diş minesinde erozyona, ağız mukozasında ülser oluşumuna kadar birçok risk içerdiğini belirterek, “Ağız gargarası seçerken üç kez düşünün” dedi.

Günlük şikayetler sandığınız bu durum kanserin habercisi olabilir

Kalın bağırsak kanseri artık sadece ileri yaşların hastalığı değil. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. İsmail Alper Tarım, özellikle 50 yaş üzeri bireylerin gaitada gizli kan testi ve kolonoskopiyi ihmal etmemesi gerektiğini vurguladı.

Duyan inanamıyor! Vücudundaki 5 böbrekle yaşıyor

Hastalığı nedeniyle iki kez organ nakli yapılan ve bu organlar da bir süre sonra işlevsiz hale gelen 30 yaşındaki Rabia Çınarkaya’ya üçüncü kez böbrek nakledildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir