Bilim açıkladı: Ölürken ışık saçıyoruz

Kanada’da Yapılan Araştırmaya Göre, Ölüm Anında Canlılar Işıldıyor!

Kanada’da gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, yaşamın sona erdiği “o son an”da, bedenin mikroskobik düzeyde ışıldayarak bir tür “vedalaşma sinyali” verdiği iddia ediliyor.

Calgary Üniversitesi ile Kanada Ulusal Araştırma Konseyi’nin ortak yürüttüğü bu çalışmada hem fareler hem de bazı bitki türleri incelendi. Fizikçi Dr. Vahid Salari ve ekibi, canlıların ölüm anında gözle görülemeyecek kadar zayıf ışık parçacıkları yaydığını tespit etti.

Bu olay bilim dünyasında “ultra zayıf foton emisyonu” (UPE) olarak bilinir. Canlı organizmalarda yaşam süreci boyunca devam eden bu emisyon, ölümle birlikte aniden kesilir. Araştırmacılara göre, bu durum biyolojik hayatın ışık yoluyla takip edilmesi konusunda yeni fırsatlar sunabilir.

GELECEKTE TANI YÖNTEMİ OLARAK KULLANILABİLİR

Elde edilen verilere göre ışığın kaynağı vücut ısısı değil, hücresel düzeyde oluşan oksidatif strestir. Özellikle reaktif oksijen türlerinin hücre içinde artmasıyla birlikte bu ışık salınımı yoğunlaşır.

Dört fare üzerinde yapılan deneylerde, önce yaşamlarında karanlık ortamda biyofoton salınımı gözlemlenmiş, ardından bu fareler öldürüldüğünde foton salınımının neredeyse tamamen durduğu belirlenmiştir.

Aynı deney bitkilerle de tekrarlanmış ve kimyasal veya stres altında olan bitkilerde ışık salınımının belirgin şekilde arttığı gözlenmiştir.

Araştırmacılar, biyofoton salınımının gelecekte invaziv olmayan tanı tekniklerinde kullanılabileceğini öngörmektedir. Bu yöntemle stres, hastalık veya doku hasarı gibi durumlar erken aşamada tespit edilebilir.

Çalışmanın sonuçları, saygın bilim dergisi The Journal of Physical Chemistry Letters’da yayınlandı. Araştırma, canlıların ölüm anlarına dair yeni ve gizemli bir pencere açarken, aynı zamanda tıp ve biyofizik alanında devrimsel potansiyele sahip olabileceği belirtilmektedir.

Related Posts

Dünya merakla bekliyor: Sovyet uydusunun hangi ülkeye düşeceği belli oldu

Kontrolden çıkan bir Sovyet uzay aracı Pazar sabahı Dünya’ya çarpmaya hazırlanıyor. Hangi ülkeler risk altında ve Türkiye bu listede yer alıyor mu diye merakla beklenirken uydunun hangi ülkeye düşeceği belli oldu. İşte detaylar…

Elon Musk’ın “Robotaxi”si engele takıldı

Tesla’nın, otonom araç projeleri kapsamında kullanmak üzere “Robotaxi” kelimesi için yaptığı marka tescil başvurusu, ABD Patent ve Marka Ofisi (USPTO) tarafından reddedildi. Kararın gerekçesi, terimin sektörde çok genel ve tanımlayıcı bir ifade olarak kullanılması. Başvurunun “sadece tanımlayıcı” olduğu belirtilerek, Tesla’nın bu kelimeyi ticari marka olarak tescil ettirmesi uygun bulunmadı.

Apple Watch satışları her yıl düşüyor

Apple’ın uzun yıllar başarılı satışlarla andığı Apple Watch’lar artık eskisi kadar satmıyor.

250 bin yıllık sessizlik bozuldu, en son Neandertaller patladığını gördü: ‘Zombi’ yanardağ yüzünden bilim alarma geçti

Bolivya’nın And Dağları’nda bulunan ve 250 bin yıldır hareketsiz olan Uturunco Yanardağı, artan sismik aktiviteler ve gaz emisyonlarıyla yeniden canlanma belirtileri gösteriyor. Bilim insanları, bu gelişmenin La Paz ve Santiago gibi büyük şehirler için potansiyel bir tehdit oluşturabileceği konusunda uyarıyor.

Galaxy S25 Edge için sonunda lansman tarihi duyuruldu

Akıllı telefonlarda amiral gemisi segmentinde işler iyice kızışıyor. Apple ile ilgili çıkan dedikoduların ardından Samsung’tan beklenen duyuru geldi ve Galaxy S25 Edge modeli için lansman tarihi açıklandı.

Elon Musk OpenAI davasından vazgeçmiyor

Yapay zekâ alanında dünyanın en çok konuşulan şirketlerinden biri olan ve ChatGPT’yi de geliştiren OpenAI, geçtiğimiz günlerde şirket yapısında köklü bir değişikliğe gitme kararını açıkladı. Kâr amacı güden bir şirkete dönüşme planlarını yumuşatarak, kamu yararı odaklı bir şirket modeline geçeceklerini duyuran OpenAI, bu yeni yapıda ana kontrolün hâlâ kâr amacı gütmeyen ana kuruluşta kalacağını belirtti. Ancak Elon Musk, bu açıklamaya rağmen şirketi dava etmekten geri adım atmıyor.