Bilim insanları ilk kez ışınlanmayı başardıklarını duyurdu

Işınlanma teknolojisi, Star Trek’in televizyonlarda fırtınalar estirdiği 1970’lerden beri bilim kurgunun en büyük fantezisi olarak kabul ediliyor. Bu fantezi yakında gerçek olabilir.

Chip’in aktardığına göre bilim insanları, kuantum bilgisayarlar arasında veri aktarımı yaparak ışınlanmada büyük bir atılım gerçekleştirdiklerini iddia ediyor. Oxford Üniversitesindeki araştırmacılar, bilgisayar algoritmalarının temel bileşenleri olan mantıksal kapıları, aralarında yaklaşık 1,8 metre mesafe bulunan iki kuantum işlemcisi arasında başarıyla ışınlamayı başardı.

Aktarıldığı kadarıyla şu anda ışınlanan şey, sadece foton parçaları… Dolayısıyla henüz bir insanı komple ışınlamaya bir hayli uzağız. Öte yandan bu ışınlanma işlemi, kuantum bilgisayarların çok daha hızlı ve pratik çalışması için de yeni bir kapı açıyor.

Bu yöntem, iki işlemcinin aynı algoritmayı paylaşarak hesaplama görevlerini tamamlamak için uzaktan çalışmasına olanak sağlarken pratik olarak kullanılabilir kuantum bilgisayarlarının inşasını etkileyen ‘ölçeklenebilirlik sorununu’ da çözebilir.

Kuantum bilgisayarlar söz konu olunca, şu anda milyonlarca kübiti işleyebilecek tek bir bilgisayarın devasa boyutlarda olması gerekiyor. Dolayısıyla herhangi birinin bir kuantum bilgisayara sahip olması oldukça zor. Bu cihazları şu anda ancak devlet destekli üniversiteler veya dev şirketler kurabiliyor. Oysa, yeni ışınlanma yöntemiyle bu durum değişebilecek ve bilim insanlarının tek bir devasa makine inşa etmek yerine, verileri bir dizi daha küçük cihaz arasında taşıyabilmesi mümkün olacak.

Related Posts

7’li Ragbi Milli Takımları Kişinev’de sahne alacak

Moldova’daki 2025 Avrupa Trophy Serisi’nin 2. ayağında Türkiye 7’li Ragbi Kadın ve Erkek Milli Takımları mücadele edecek.

Xbox ve PlayStation için yeni konsolların gelmesi yıllar alabilir

Yeni nesil konsolların çıkışına yönelik yeni iddialar ortaya çıktı. Buna göre Sony, PlayStation tarafında Microsoft’ta Xbox tarafında yeni konsollarını 2027 yılında çıkartabilir.

Cam şişelerde daha fazla mikroplastik olabilir

Araştırmacılar, şişe kapaklarındaki boyanın ana kirlenme kaynağı olabileceğinden şüpheleniyor.

Gökyüzünde hayat kurtaran teknoloji! Acil yardımda devrim

Kendi kendini yönetebilen ambulans drone, acil müdahale süreçlerini yeniden tanımladı. 120 kiloya kadar hasta taşıyabilen ve saatte 110 kilometre hızla 150 kilometre mesafeye ulaşabilen bu otonom drone, tasarımcısına 20 bin dolar ödül kazandırdı …

WhatsApp’tan beklenmedik ‘yapay zeka’ adımı!

Dünya genelinde milyonlarca kullanıcıya sahip olan mesajlaşma uygulaması WhatsApp’tan teknoloji severleri memnun edecek bir adım geldi. Android platformunda gerçekleştirilen i son beta güncellemesinin ardından yapay zeka tabanlı yeni bir özelliği …

Ampute Milli Takımı kampa girdi

Polonya’da düzenlenecek özel turnuva öncesinde Ampute Milli Futbol Takımı Kırşehir’de kampa girdi.