Duştaki tehlike

Lejyoner Hastalığı ve Önlemleri

Lejyoner hastalığı, akciğerleri etkileyen ciddi enfeksiyonlara yol açabilen, lejyonella adlı bakterinin neden olduğu bir hastalıktır.

Bakteri genellikle kirli su kaynaklarından veya damlacık yoluyla yayılır ve klima ile ilişkilendirilse de, aslında klima ile sınırlı değildir.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Gökçe Demir, lejyonella bakterisinin binalardaki su tesisatlarında ve sıcak su sistemlerinde birikebildiğini vurgulayarak, hastalık hakkında önemli bilgiler verdi.

Belirtiler ve Bulaşma Yolları

Lejyonella bakterisi, duş alırken bile bulaşabilir. Duş başlığından saçılan su damlacıkları aracılığıyla solunum yoluyla vücuda girebilir.

Hastalık genellikle ateş, kuru öksürük, baş ağrısı, yorgunluk gibi belirtilerle başlar ve viral enfeksiyonlarla karışabilir. Ancak geç aşamalarda bulantı, kusma gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

Lejyonella bakterileri, duş başlıkları, musluklar, su depoları, hava temizleyicileri ve klimalar yoluyla bulaşabilir.

Su sistemlerinin düzenli olarak temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi, lejyonella bakterilerinin üremesini engellemek için önemlidir.

Tedavi ve Risk Grupları

Lejyoner hastalığı, PCR yöntemi ile tanı konularak tedavi edilebilir. Erken teşhis edilmesi durumunda antibiyotik tedavisi etkili olabilir.

65 yaş üstü bireyler, hamileler, çocuklar ve çeşitli kronik hastalıkları olanlar daha yüksek risk altındadır.

Eğer lejyoner hastalığı geç kalınarak tedavi edilmezse, solunum yetmezliğine kadar ilerleyebilir.

Önlemler ve Temizlik

Duş başlıkları ve tesisat düzenli olarak temizlenmeli, içindeki contalar kontrol edilmeli veya değiştirilmelidir.

Nemli ve sıcak ortamlar bakterilerin çoğalması için uygun olduğundan, duş başlıklarının periyodik olarak temizlenmesi önemlidir.

Duş hortumları ve contaların düzenli olarak dezenfekte edilmesi, klima filtrelerinin değiştirilmesi, hastalığın yayılma riskini azaltabilir.

Related Posts

Yumurtalık Rezervi Kaç Olmalı?

Yumurtalık Rezervinde Azalma Genç Kadınlarda da Artıyor! Uzmanlar, genç yaşlarda da yumurtalık rezerv düşüşünün görüldüğü uyarısında bulundu.

Uzmanlar sıcak havalarda serinlemek için tercih edilmesi gereken içecekleri açıkladı

Sıcak havalarda serinlemek için tercih edilen soğuk kahve, bubble tea, milkshake ve limonata gibi içecekler, içerdikleri yüksek şeker nedeniyle enerji alımının artmasına yol açabiliyor. İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Araştırma Görevlisi Pınar Ece Karakaş, sıcak havalarda yeterli miktarda su tüketimine özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak içecek seçerken besin etiketinin okunmasını ve tercih yaparken içeriğe dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Soğuk kahve tüketilirken şeker ve şurup içermeyenlerin tercih edilmesini öneren Karakaş, “Ayran, sade kefir, sade maden suları, şekersiz ev yapımı limonatalar tercih edilebilecek sağlıklı alternatiflerdendir” dedi.

Yattığınız yerde postürünüz çökmesin! Bozukluk uykuda başlıyor, düzeltmek kolay

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

İğne, Hap ve Umut: Alzheimer’a karşı son cephe

Alzheimer’da erken tanı hastalığın hızını yavaşlatabiliyor ama her hastaya uygun bir tedavi yok. Bazı ilaçlar belirtileri baskılıyor, bazıları sadece umut vadediyor. Kolinesteraz inhibitörleri, memantin Lecanemab. İsimleri yabancı ancak binlerce aile için tanıdık. Bu ilaçlar ilerlemeyi durduramıyor sadece zamana karşı direniyor.

Uzmanlardan bayram uyarısı: Etin yanında sebze tüketin

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, bayramda kesilen kurban etinin bir süre bekletildikten sonra yanında sebze ağırlıklı besinlerle tüketilmesini tavsiye etti. Çin, “Kestiğimiz kurban etini, 12-24 saat aralığında buzdolabında dinlendirmemiz gerekiyor. Kurban eti ile kavurma yapacaksak; doymuş yağ eklemeden, etin kendi yağı ile kısık ateşte ve az miktarda tuz ile pişirmemiz yeterli olacaktır” dedi.

Uzmandan uyarı: Hamilelikte çiğ ya da az pişmiş et uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hakan Bilgesoy, çiğ veya az pişmiş et tüketiminin gebelikte ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, “Toksoplazma gibi parazitler düşük ya da erken doğuma neden olabilir” uyarısında bulundu.