Kadına karşı şiddette vahim tablo: Günde 1000 vaka yaşanıyor

TBMM Kadına Karşı Şiddet Araştırması Toplantısı

TBMM Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığı Araştırma Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Hulki Cevizoğlu başkanlığında bir araya geldi. Toplantıda Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Coşkun Taştan ve Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Meryem Bulut sunumlarını gerçekleştirdi.

Adli Süreci Önemli Gördüler

Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Coşkun Taştan, aile içi şiddetin çok yönlü bir sorun olduğunu vurgulayarak adli, hukuki ve kültürel boyutlarına değindi. Taştan, sunumunda şunları dile getirdi:

  • Ülkemizde tüm paydaşların bir araya gelebildiğini belirtmek gerekir. Tek bir kadın bile şiddete maruz kalıyorsa, öldürülüyorsa, gece dışarı çıkarken endişe yaşıyorsa çözüm çalışmaları devam etmelidir.
  • Mağdur bir şahıs kolluk kuvvetlerine başvurduğunda hızla delillerin toplanması ve adli süreçlerin işlenmesi beklenmeden karar alınması gerektiğini vurguladı.
  • Hızlı ve doğru karar alınması gerektiğini, alınmayan kararların asayiş ve güvenlikle ilgili ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirtti.

“Yılda Yaklaşık 300 Bin Başvuru Yapılıyor”

  • 2011’den beri uygulamada olan 6284 sayılı kanun kapsamında yılda yaklaşık 300 bin başvuru yapıldığını aktardı. Bu başvuruların incelenmesi neticesinde risk analizi yapıldığında vakaların %83’ünün riskli ve çok yüksek riskli olarak sınıflandırıldığını belirtti.

Sorun Toplumsal

Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Meryem Bulut, kadına yönelik şiddetin bireysel olarak uygulanmasına rağmen toplumsal bir sorun olduğunu vurguladı. Bulut’un sunumunda öne çıkan başlıklar şunlar:

  • Fiziksel şiddet uygulayan ancak aynı zamanda yüzeyde iyi davrandığı durumlarda şiddetin varlığına dair konuşulabileceğini belirtti. Aynı şekilde, şiddeti onaylayan diğer bireylerle birlikte sürekli hale geldiğini ifade etti.
  • Kültürel değerlerle uyumlu olduğunda şiddetin meşrulaştığını, bu nedenle şiddeti kabul eden kişilerin sürekli olarak desteklendiğini vurguladı.

Tablo Endişe Verici

  • Mardin’de yapılan bir saha araştırmasında kadınların %42,4’ünün namus kavramını öne sürdüklerinde, %17,7’sinin eşlerine itaatsizlik durumunda şiddetle karşılaşabileceğine inandıklarını gösterdi. Aynı çalışmalarda erkeklerin aileleriyle bağlı oldukları, kadınların ise ailelerine saygı bekledikleri saptandı.
  • İstanbul’da yapılan araştırmada, boşanma talebine karşı çıkılmasının şiddeti tetikleyebileceği belirtilerek erkeklerin bu konuda direndikleri ve boşanmayı kabul etmedikleri tespit edildi.
  • Mardin ve Ankara’da yapılan araştırmalarda erkeklerin aldıkları yanlışa cevaben şiddet uygulamaya meşruiyet kazandırdığı gözlemlendi.

Related Posts

ABD’li senatörden F-35 itirafı: Türkiye’ye engel oldum

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı James Risch, ‘F-35’ savaş uçaklarının Türkiye’ye teslim edilmesini engellediğini bildirdi.

FETÖ operasyonu: 33 tutuklama

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya FETÖ’ye yönelik düzenledikleri operasyonda 50 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Kartalkaya davasında gözyaşları sel oldu

Aralarında SÖZCÜ yazarı Nedim Türkmen ve ailesinin de olduğu, 78 kişinin yaşamını yitirdiği Grand Kartal faciası davası devam ediyor. Yangında ölen Yiğit Gençbay’ın annesi Serpil Gençbay’ın konuşması sırasında duruşmadakiler gözyaşlarını tutamadı.

Lübnan Cumhurbaşkanı Avn: İsrail ile normalleşme söz konusu değil

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn, gerçekleştirdiği görüşmede İsrail’in ateşkes anlaşma ihlallerine ilişkin konuştu. Avn, “İsrail ile normalleşme, mevcut Lübnan dış politikasında söz konusu değil.” ifadelerini kullandı.

Randevu için torpil yaptırmıştı… Bakan yardımcısı oldu

Erdoğan’ın imzaladığı kararnameyle, Sağlık Bakan Yardımcılığı’na Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş atandı. Okumuş, 2024 yılında randevu bulunamaması hakkında yaptığı bir açıklamada “Ben de alamıyorum. Torpil yaptırıyorum, açıkça söyleyeyim” demişti.

Ukrayna Gönüllüler Koalisyonu’nun merkezi Paris’te kurulacak

Ukrayna’da görev yapacak “Gönüllüler Koalisyonu” çevrim içi toplantısı İngiltere Başbakanı Keir Starmer ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un eş başkanlığında gerçekleşti. Gerçekleşen toplantıda Ukrayna’nın askeri gücünün yeniden nasıl canlandırılabileceği ve ordunun durumunu anlamak için yapılacak keşif ziyareti gibi adımlar ile ilgili bilgiler verildi.