Kamu işçileri adım adım greve yürürken AKP iktidarı dilinin altındaki baklayı çıkardı: Adım adım ‘hakeme’

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, geçtiğimiz hafta kabin toplantısının ardından yaptığı açıklamada, bu hafta içinde sendikalara son tekliflerini TÜHİS aracılığı ile sunacaklarını belirtmişti. Ancak, yeni teklif hala gelmedi. Hükümet, bu yıl için işçilere %16+8, gelecek yıl için ise %7+5 zam teklif etmişti.

Anlaşmaya varılamaması üzerine ikinci teklif sunuldu ve ilk yıl için zam oranları %17+10’a yükseltildi, ancak gelecek yıl için herhangi bir değişiklik yapılmadı. İşçiler, bu teklifleri reddetti ve yeni tekliflerin sunulmasını talep etti. İşçi eylemleri devam ederken, perşembe günü 81 ilde AKP il binaları önünde basın açıklamaları yapıldı. Türk-İş tarafından belirlenen takvime göre, 8 Temmuz’da “işyerlerini terk etmeme, sabaha kadar çalışma” eylemi yapılacak, 17 Temmuz’da ise bir günlüğüne işe gitmeme eylemi düzenlenecek.

HÜKÜMET ‘HAKEM’ DEDİ

İşçiler yeni teklifleri beklerken, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın geçtiğimiz hağfta yaptığı açıklamalar dikkat çekti. Yılmaz, ellerindeki imkanlar doğrultusunda son tekliflerini yapacaklarını ve anlaşma sağlanmasını umduklarını belirtti. Anlaşma olmazsa, hakem mekanizması devreye girecek ve nihai karar alınacak.

ERTELEME Mİ ÇIKACAK ?

Mevzuata göre, sürecin hakeme gitmesi için önce arabuluculuk sürecinin sonuçsuz kalması ve sendikaların grev kararı alması gerekiyor. Sendikaların 60 gün süreyle grevi erteleyebilme yetkisi bulunuyor. AKP şu ana kadar 20’den fazla grevi böylece erteledi. Ancak, ertelemenin aslında bir “yasaklama” olduğu belirtiliyor. 60 gün içinde taraflar anlaşamazsa, uyuşmazlık Yüksek Hakem Kurulu tarafından çözümleniyor. Hakem kararı kesin olup genellikle hükümetin önerdiği zam oranlarını yansıtıyor.

‘KAFALARINDAKİ BU’

Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’ın açıklamalarına ilişkin, “Grev kararı alındıktan sonra grevi erteleyebilirler. Eğer anlaşma sağlanamazsa hakeme gitmek zorunda kalacaklar. Bu konuda kararlılar. Taraflar arasındaki bu yönlendirme hoş değil. Hakeme mahkum edecekler. Mevcut yasaların eksiklikleri var.” şeklinde yorum yaptı.

YENİ EYLEM KARARLARI

Ağar, hükümetten henüz yeni teklif almadıklarını ve Türk-İş olarak yeni eylem kararları alacaklarını belirtti. “İşe gitmeme” eyleminin sonrasında durumu değerlendireceklerini ve kamu sözleşmesinde daha önce sadece 1995 yılında grev yaptıklarını ekledi. Ağar, “Greve hevesli değiliz. Yalnızca bir kez grev yaptık. Anlaşma istiyoruz. Eğer anlaşılamazsa greve gitmek zorunda kalacağız.” dedi.

‘BÖYLE BİR YERE VARILMAZ’

Enflasyon oranında zam yapılması durumunda toplu sözleşmelerin ve sendikaların anlamının kalmayacağını belirten Ağar, “Bu şekilde ilerlenemez. Enflasyon ne getirirse, o verilirse, bunun adına sendikaların gereği nedir? Kamudaki vasıflı işçiler, özel sektördekinden daha az ücret almaktadır. Özel sektördeki bir işçi, kamudaki işçilerden daha fazla kazanıyor. Bu durumda sendikanın asgari ücret belirleme rolü ne olacak?” şeklinde konuştu.

HAK-İŞ’TEN ‘YEMEK YEMEME’ EYLEMİ

Hak-İş, bu hafta boyunca “öğle molalarında ve mesai bitimlerinde işyeri önünde oturma eylemi; işçilerin kollarına siyah kurdele takması; yemekhane bulunan işyerlerinde yemek yememe” kararlarını uygulayacak.

Related Posts

Rekabet Kurumu Başkanı Küle’den ‘Spotify’ açıklaması!

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, Spotify hakkında başlattıkları incelemenin, kültürel üretimin adil koşullarda sürdürülebilmesi açısından büyük önem taşıdığını belirterek, “Amacımız, müzik sektöründe adil rekabetin sağlanması, içerik üreticilerinin eşit koşullarda faaliyet gösterebilmesi ve kültürel çeşitliliğin dijital ortamda korunması” ifadesini kullandı.

Kuyumculardan Altınbank önerisi: ‘500 milyar dolar altın yastık altında’

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, “(Altınbank kurulması önerisi) Adı, Altınbank olan banka sayesinde bugün yaşanan ithalat, cari açık, yastık altı, teknoloji, yatırım, standardizasyon gibi konular tek elden çözümlenmiş olacak” dedi.

Emlakçıların ‘1 TL’ reklamına ceza

Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, fahiş fiyat ve manipülasyonların engellenmesi için konut satışlarına getirilen düzenlemelere rağmen, bazı firmaların reklamlarında konutların gerçek değeri yerine “1 TL” yazarak ilgilenen kişilerin yanıltılmasına zemin hazırlandığını tespit etti. Kurul, söz konusu reklamların engellenmesini kararlaştırdı.

İstanbul Havalimanı bir kez daha Avrupa’nın zirvesinde

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Havalimanı’nın günlük ortalama bin 553 uçuş ile bir kez daha Avrupa’daki en yoğun havalimanı olduğuna dikkati çeken Uraloğlu, “Aynı listede günlük ortalama 996 uçuş ile Antalya Havalimanı’mız ise 10. sırada yer aldı.” açıklamasında bulundu.

Otomotiv devinin fabrikasında yemeği yediler, hastaneye koştular

Ford Otosan’ın Kocaeli’de bulunan fabrikasında, bir grup işçinin ishal ve mide bulantısı şikeyeti ile fabrikanın sağlık birimine ve hastanelere başvurduğu öğrenildi. Yerel haber sitelerinde, Gölcük, Yeniköy fabrikaları ve Sancaktepe Ar-Ge Merkezi’nde …

Memur ve memur emeklisinin Temmuz 2025 zammı belli oldu

Türkiye’de milyonlarca emekliyi ilgilendiren zam oranları netleşti. Türkiye’de çalışan ve emekliyi doğrudan ve dolaylı olarak ilgilendiren maaş zamları devreye girdi. Memur ve memur emeklileri yüzde 15.57, SGK, Bağ-Kur, tarım emeklisi, dul ve yetimlerin alacağı zam oranı da yüzde 16.67 oldu.