Maxar, GPS’e alternatif olan dron navigasyon sistemi geliştirdi

Maxar Intelligence, dronların GPS’e ihtiyaç duymadan konumlarını belirleyebileceği yeni bir görsel navigasyon teknolojisi geliştirdiğini duyurdu. Raptor adı verilen bu yazılım, Maxar’ın uydu görüntülerinden oluşturulan detaylı 3D haritaları kullanarak, dronların GPS sinyallerine erişimin olmadığı ortamlarda yön bulmasını sağlıyor.

Raptor nasıl çalışıyor?

GPS yerine görsel ve coğrafi verilerle çalışan Raptor, dronun gerçek zamanlı kamera görüntülerini önceden oluşturulmuş 3D arazi modeliyle karşılaştırarak konum ve yön tayini yapıyor. Sistem üç temel bileşenden oluşuyor. Dron üzerinde modül ilk temel bileşen dronunu gerçek zamanlı olarak kendi konumunu belirlemesini sağlıyor. Bir diğer bileşen ise dronun video akışını Maxar’ın 3D arazi verileriyle coğrafi olarak kaydediyor. Dizüstü bilgisayar tabanlı ayrı bir uygulama, dron kontrolörleriyle birlikte çalışarak operatörlerin havadan video akışlarından hassas yer koordinatlarını çıkarmasına olanak tanıyor.

Maxar Intelligence Ürün Direktörü Peter Wilczynski, Raptor’un GPS’in yerini alabilecek bir sistem olarak tasarlandığını belirterek, GPS erişiminin olmadığı ya da sinyalin kasıtlı olarak karıştırıldığı (GPS-jamming) bölgelerde bile dronların bağımsız hareket etmesini sağlayacağını söyledi. Öte yandan Raptor yazılımı, Maxar’ın 2020 yılında satın aldığı 3D haritalama uzmanı Vricon teknolojileri temel alınarak geliştirilmiş.

Askeri alanda da kullanılabilir

Bu teknolojinin sadece ticari kullanımla sınırlı kalmayacağını belirten Wilczynski, savunma ve güvenlik alanında da önemli bir potansiyele sahip olduğunun altını çiziyor. Özellikle otonom sistemler için kritik bir çözüm sunan Raptor, farklı üreticilere ait dronların aynı ağ üzerinde veri paylaşmasını mümkün kılıyor.

Maxar, Raptor’un piyasaya sürülmeden önce birkaç ay boyunca beta kullanıcıları tarafından test edildiğini açıkladı. Şirketin bir sözcüsü, bu yeni sistemin Maxar için stratejik bir dönüşüm anlamına geldiğini belirterek, yalnızca uydu görüntüleri sağlamakla kalmayıp, bu verileri işleyerek özel yazılım çözümleri geliştirme yönünde ilerlediklerini söyledi.

Related Posts

iPhone 17 ile birlikte, iPhone’larda 12 GB RAM dönemi başlıyor

Apple, iPhone 17 serisinde RAM kapasitesini artırmayı planlıyor. iPhone 17 Air, iPhone 17 Pro ve Pro Max modellerinde 12 GB RAM ile çoklu görev performansı ve Apple Intelligence’ın etkinliği üst seviyelere çıkarılabilir.

Motorola, kristallerle süslediği kablosuz kulaklığını tanıttı

Motorola Moto Buds Loop, Sound by Bose, uzamsal ses ve 8 saate kadar pil ömrü gibi özelliklere sahip Motorola’nın ilk açık tasarımlı kulak içi kulaklık modeli. Kulaklık, lüks tutkunlarının ilgisini çekecek, Swarovski kristallerinin yer aldığı …

Google Chrome’a bir talip daha çıktı!

ABD Adalet Bakanlığı’nın Google’a karşı yürüttüğü tekel davası yeni bir evreye girerken; yapay zekalı arama motoru Perplexity, dikkat çeken bir açıklamayla gündeme geldi. Şirket yöneticilerinden Dmitry Shevelenko, Google’ın Chrome tarayıcısını …

Ünlü harita uygulaması tarihe karışıyor: 3 ay sonra kullanılamayacak

Microsoft, Windows 8 döneminden beri var olan fakat beklenen ilgiyi görmeyen 12 yıllık uygulamasına veda etmeye hazırlanıyor. Uygulamanın tamamen kaldırılacağı tarih de açıklandı.

TCL’nin yeni televizyon serisi görüntü ve ses kalitesine odaklanıyor

TCL, akıllı televizyon pazarında dikkat çeken yeni serisi T6C-UK ile kullanıcıların karşısına çıktı. 43 inçten başlayıp 85 inçe kadar uzanan ekran seçenekleriyle sunulan bu modeller, görüntü kalitesinden kullanım kolaylığına kadar birçok …

ASELSAN açık kalp ameliyatları için Kalp Akciğer Makinesi geliştirdi

ASELSAN savunma sanayi alanında olduğu gibi sağlık sektöründe de yerli ve milli ürünler geliştirmeye devam ediyor. İstanbul’da düzenlenen EXPOMed Eurasia Fuarı’nda ASELSAN’ın Türkiye’de ilk kez milli imkanlarla geliştirilen Kalp Akciğer Makinesi …