Maxar, GPS’e alternatif olan dron navigasyon sistemi geliştirdi

Maxar Intelligence, dronların GPS’e ihtiyaç duymadan konumlarını belirleyebileceği yeni bir görsel navigasyon teknolojisi geliştirdiğini duyurdu. Raptor adı verilen bu yazılım, Maxar’ın uydu görüntülerinden oluşturulan detaylı 3D haritaları kullanarak, dronların GPS sinyallerine erişimin olmadığı ortamlarda yön bulmasını sağlıyor.

Raptor nasıl çalışıyor?

GPS yerine görsel ve coğrafi verilerle çalışan Raptor, dronun gerçek zamanlı kamera görüntülerini önceden oluşturulmuş 3D arazi modeliyle karşılaştırarak konum ve yön tayini yapıyor. Sistem üç temel bileşenden oluşuyor. Dron üzerinde modül ilk temel bileşen dronunu gerçek zamanlı olarak kendi konumunu belirlemesini sağlıyor. Bir diğer bileşen ise dronun video akışını Maxar’ın 3D arazi verileriyle coğrafi olarak kaydediyor. Dizüstü bilgisayar tabanlı ayrı bir uygulama, dron kontrolörleriyle birlikte çalışarak operatörlerin havadan video akışlarından hassas yer koordinatlarını çıkarmasına olanak tanıyor.

Maxar Intelligence Ürün Direktörü Peter Wilczynski, Raptor’un GPS’in yerini alabilecek bir sistem olarak tasarlandığını belirterek, GPS erişiminin olmadığı ya da sinyalin kasıtlı olarak karıştırıldığı (GPS-jamming) bölgelerde bile dronların bağımsız hareket etmesini sağlayacağını söyledi. Öte yandan Raptor yazılımı, Maxar’ın 2020 yılında satın aldığı 3D haritalama uzmanı Vricon teknolojileri temel alınarak geliştirilmiş.

Askeri alanda da kullanılabilir

Bu teknolojinin sadece ticari kullanımla sınırlı kalmayacağını belirten Wilczynski, savunma ve güvenlik alanında da önemli bir potansiyele sahip olduğunun altını çiziyor. Özellikle otonom sistemler için kritik bir çözüm sunan Raptor, farklı üreticilere ait dronların aynı ağ üzerinde veri paylaşmasını mümkün kılıyor.

Maxar, Raptor’un piyasaya sürülmeden önce birkaç ay boyunca beta kullanıcıları tarafından test edildiğini açıkladı. Şirketin bir sözcüsü, bu yeni sistemin Maxar için stratejik bir dönüşüm anlamına geldiğini belirterek, yalnızca uydu görüntüleri sağlamakla kalmayıp, bu verileri işleyerek özel yazılım çözümleri geliştirme yönünde ilerlediklerini söyledi.

Related Posts

7’li Ragbi Milli Takımları Kişinev’de sahne alacak

Moldova’daki 2025 Avrupa Trophy Serisi’nin 2. ayağında Türkiye 7’li Ragbi Kadın ve Erkek Milli Takımları mücadele edecek.

Xbox ve PlayStation için yeni konsolların gelmesi yıllar alabilir

Yeni nesil konsolların çıkışına yönelik yeni iddialar ortaya çıktı. Buna göre Sony, PlayStation tarafında Microsoft’ta Xbox tarafında yeni konsollarını 2027 yılında çıkartabilir.

Cam şişelerde daha fazla mikroplastik olabilir

Araştırmacılar, şişe kapaklarındaki boyanın ana kirlenme kaynağı olabileceğinden şüpheleniyor.

Gökyüzünde hayat kurtaran teknoloji! Acil yardımda devrim

Kendi kendini yönetebilen ambulans drone, acil müdahale süreçlerini yeniden tanımladı. 120 kiloya kadar hasta taşıyabilen ve saatte 110 kilometre hızla 150 kilometre mesafeye ulaşabilen bu otonom drone, tasarımcısına 20 bin dolar ödül kazandırdı …

WhatsApp’tan beklenmedik ‘yapay zeka’ adımı!

Dünya genelinde milyonlarca kullanıcıya sahip olan mesajlaşma uygulaması WhatsApp’tan teknoloji severleri memnun edecek bir adım geldi. Android platformunda gerçekleştirilen i son beta güncellemesinin ardından yapay zeka tabanlı yeni bir özelliği …

Ampute Milli Takımı kampa girdi

Polonya’da düzenlenecek özel turnuva öncesinde Ampute Milli Futbol Takımı Kırşehir’de kampa girdi.