Türkiye hikayesinin alıcısı yok

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Borç Durumu Endişe Verici

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uluslararası toplantılarda ‘Türkiye’nin hikayesi’nin birçok yatırımcıyı etkilediğini savunsa da, bakanlığının borç bulma konusunda bile zorluklar yaşadığı ortaya çıktı. Bakanlık tarafından paylaşılan iç borçlanma stratejisi raporunda, Mayıs-Temmuz 2024 döneminde dış borçların ödenmesine rağmen yeni dış borçlanma planının olmadığı belirtiliyor.

Mısıra Olan Borç

Rapora göre Hazine, 3 aylık dönemde toplam 874 milyar lira borç ödemeyi planlıyor; bunun 733.3 milyarı iç borç, 140.7 milyarı da dış borç olacak. Ancak aynı dönemde finansman ihtiyacının 803.7 milyarı iç borçlanmayla, 70.3 milyarı da diğer kaynaklarla karşılanacak ve dış borçlanma yapılmayacak. Kredi risk primindeki artış, Türkiye’nin borçlanma maliyetini yükseltiyor. Ekonomist Mahfi Eğilmez de durumu şu sözlerle özetledi: “Hazine programında dış borç ödemesi var ancak dış borçlanma planı yok. Bu durum, ya bize borç veren olmadığı ya da faizlerin yüksek olduğu anlamına gelebilir.”

Geçtiğimiz 19 Mart’ta gerçekleşen siyasi operasyonun ardından uluslararası sermaye, Şimşek’in başarısız programını sorgulamaya başladı. Kearney’nin araştırmasına göre Türkiye, 2025’te yabancı yatırımcıların en güvendiği 25 ülke arasına giremedi. Dahası, Türkiye listede sadece 25 gelişmekte olan ülke arasında 14. sırada yer alarak Arjantin, Mısır ve Tayland’ın gerisinde kaldı. Kearney İstanbul Ofisi Kıdemli Yöneticisi Emin Özuğur, Türkiye’nin çekiciliğinin artması için makroekonomik istikrar ve şeffaf yönetimin önemine dikkat çekti.

Yabancı Yatırımcılar ve Borsa İstanbul

Uluslararası sermaye, Türkiye’ye borç vermemek ve tahvillerini satmakla kalmayıp, Borsa İstanbul’a da ilgi göstermiyor. Güven erozyonu nedeniyle beklenen yabancı para girişi bir türlü gerçekleşmiyor. Bu durum, dünya piyasalarında Türk şirketlerinin payının azalmasına sebep oluyor. Ekonomist Emre Akçakmak’ın verilerine göre, MSCI’nin gelişen ülkeleri kapsayan endeksindeki Türk hisselerinin payı 2000 yılında %3.7 iken bu yıl %0.5’e kadar düştü. Endeksteki Türk hisseleri Filipinler ve Şili ile aynı seviyede bulunuyor.

Related Posts

ABD bütçesi mayısta 316 milyar dolar açık verdi

ABD Hazine Bakanlığı, ABD bütçesinin mayıs ayında 316 milyar dolar açık verdiğini bildirdi.

Bakan Kurum: Sapanca Gölü’ndeki kaçak yapıları kaldırıp doğal dokuyu ortaya çıkaracağız

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Sapanca Gölü’müz nefes alacak. Koruma ve ihya projemiz ile gölü çevreleyen kaçak yapıları ve iskeleleri kaldırıp doğal dokuyu ortaya çıkaracağız” dedi.

KAAN’ın ihracatıyla ilgili Bakan Kacır’dan açıklama: Ülkemiz için hayırlı olsun

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, milli muharip uçak KAAN’ın Endonezya’ya ihracına ilişkin, “Kendi 5. nesil savaş uçağını geliştiren büyük ve güçlü Türkiye, şimdi dost ve kardeş ülkelere savaş uçağı ihracatına yönelik anlaşmalar imzalıyor” ifadelerini kullandı.

Yurt dışında konut yatırımı yaparken dikkat edilmesi gereken 5 kritik nokta

Uzmanlar, yurt dışında konut yatırımı yaparken mağdur olmamak için dikkat edilmesi gereken konulara ilişkin uyarılarda bulundu.

Altın alırken dikkat! Tüketiciler Birliğinden “Tanıdık Kuyumcu” uyarısı

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, sosyal medya üzerinden ziynet eşyası alımlarında mağduriyet yaşanabileceğini belirterek, tüketicilere tanıdıkları kuyumcudan alışveriş yapmaları tavsiyesinde bulundu.

Doğal gazda fiyat rekor seviyeye yaklaştı

Spot doğal gaz piyasasında referans fiyat yeniden artışa geçti. Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) verilerine göre, 1000 metreküp doğal gazın referans fiyatı 13 bin 871 lira 34 kuruş olarak belirlendi. Bu seviye, yılın en dikkat çekici …