Uzmanlardan bayram uyarısı: Etin yanında sebze tüketin

Trabzon’da Kurban Bayramı’na az bir zaman kala, hayvan pazarındaki hareketlilik devam ediyor. Uzmanlar, kurban etinin sağlıklı bir şekilde tüketilmesi ve saklanması konusunda önerilerde bulunuyor. Sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat çeken uzmanlar, et tüketiminde aşırıya kaçmadan sebze ağırlıklı beslenmenin yanı sıra lifli gıdaların da tüketilmesini öneriyor.

‘KAVURMA SAĞLIK AÇISINDAN RİSKLER İÇERECEK’

KTÜ Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, özellikle bayram sabahı kahvaltılardaki kavurmanın sağlık açısından riskler taşıyabileceğine işaret ederek, “Kurban Bayramı’nda kahvaltı sofralarındaki kavurma sıklıkla tercih edilen bir yemek olabilir. Ancak kavurma yerine, ızgara veya fırında et tüketilmesi daha sağlıklı bir seçim olacaktır. Kesilen kurban eti, 12-24 saat arasında buzdolabında dinlendirilmelidir. Kavurma yapacaksak, etin kendi yağıyla az miktarda tuz eklenerek kısık ateşte pişirilmesi yeterli olacaktır” dedi.

‘ÇOBAN VE MEVSİM SALATA’ TAVSİYESİ

Sebze ağırlıklı beslenmenin sindirimi kolaylaştırdığını belirten Çin, “Bulaş riskini azaltmak için et kesimlerinin ekmek ve sebze kesimi yapılan tahtalardan ayrı bir tahtada yapılması önemli bir adımdır. Sadece kurban etiyle kahvaltı yapılmamalı, sebze ağırlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir. Brokoli, karnabahar, salatalık ve domates gibi sebzelerden yapılan çoban salatası veya mevsim salatası tercih edilmelidir. Limonlu salata tüketmek demir emilimini artırır ve sindirimi kolaylaştırır. Tam tahıllı ekmek, bulgur pilavı, ayran ve kefir gibi probiyotik içerikli içecekler de tüketilmelidir” şeklinde konuştu.

‘PİŞİRİRKEN HAYVANSAL YAĞ EKLENMEMELİ’

Çin, kurban etinin pişirilirken dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, “Etin yüksek ateşte, mangalda yakın mesafeden pişirilmesi kanserojen bileşiklerin oluşmasına neden olabilir. Etin damlatılarak pişirilmesi gereklidir. Yanmış etlerden kaçınılmalı ve tereyağı, kuyruk yağı gibi hayvansal yağlar eklenmemelidir. Karaciğer tüketilirken de dikkatli olunmalıdır. Ette beyaz lekeler varsa, tüketilmemelidir. Sağlıklı bir et, yağ oranı düşük, pembe ve parlak görünümlü olandır” diye konuştu.

‘TEK KULLANIMLIK ŞEKİLDE SAKLANMALIDIR’

Çin, buzluktan çıkarılan etlerin saklanması hakkında şu önerilerde bulundu:

“Et kesildikten sonra küçük parçalara bölünerek tek kullanımlık şekilde buzlukta saklanmalıdır. Saklama süresi en fazla 6 ay olmalıdır. Etin çözülmesi için dolaptan hemen sıcak suya ya da dışarıda beklemeye bırakılmamalıdır. Et, dolaptan bir gece önce çıkarılarak, mikrodalga veya buzdolabında çözülerek tüketilmeye hazır hale getirilmelidir. Fazla miktarda saklanan etten bir kısmı kesildikten sonra geri kalanı tekrar dolaba kaldırılmamalıdır. Bu tür alışkanlıklar besin değerini düşürür ve mikrobiyolojik üremeyi artırabilir. Et çözündürüldükten sonra mikrodalgada cam bir kapak veya başka bir tabakla kapatarak tüketilmelidir.”

Related Posts

Uzmanlar sıcak havalarda serinlemek için tercih edilmesi gereken içecekleri açıkladı

Sıcak havalarda serinlemek için tercih edilen soğuk kahve, bubble tea, milkshake ve limonata gibi içecekler, içerdikleri yüksek şeker nedeniyle enerji alımının artmasına yol açabiliyor. İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Araştırma Görevlisi Pınar Ece Karakaş, sıcak havalarda yeterli miktarda su tüketimine özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak içecek seçerken besin etiketinin okunmasını ve tercih yaparken içeriğe dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Soğuk kahve tüketilirken şeker ve şurup içermeyenlerin tercih edilmesini öneren Karakaş, “Ayran, sade kefir, sade maden suları, şekersiz ev yapımı limonatalar tercih edilebilecek sağlıklı alternatiflerdendir” dedi.

Yattığınız yerde postürünüz çökmesin! Bozukluk uykuda başlıyor, düzeltmek kolay

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

İğne, Hap ve Umut: Alzheimer’a karşı son cephe

Alzheimer’da erken tanı hastalığın hızını yavaşlatabiliyor ama her hastaya uygun bir tedavi yok. Bazı ilaçlar belirtileri baskılıyor, bazıları sadece umut vadediyor. Kolinesteraz inhibitörleri, memantin Lecanemab. İsimleri yabancı ancak binlerce aile için tanıdık. Bu ilaçlar ilerlemeyi durduramıyor sadece zamana karşı direniyor.

Uzmandan uyarı: Hamilelikte çiğ ya da az pişmiş et uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hakan Bilgesoy, çiğ veya az pişmiş et tüketiminin gebelikte ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, “Toksoplazma gibi parazitler düşük ya da erken doğuma neden olabilir” uyarısında bulundu.

Jennifer Lopez’in kulis istekleri arasında bu sebzeler dikkat çekti!

Dünyaca ünlü yıldız Jennifer Lopez, sahneye çıkmadan önce belirli kulis istekleriyle dikkat çekiyor. Ancak bu kez, listesindeki sebzeler sosyal medyada gündem oldu!

Uzmanlar hayati 5 belirtiyi açıklıyor: Doğru yaşlanıyor musunuz?

Sağlıklı yaşlanma, sadece ne kadar uzun yaşadığınızla değil, aynı zamanda bu süreyi nasıl geçirdiğinizle de ilgilidir. Uzmanlar, doğru yaşlanmanın göstergelerini belirlemek için önemli 5 ana belirtiden bahsediyor. Peki, siz doğru yaşlanıyor musunuz?