Yıllık gelir vergisi beyannamesi verme süresi hafta başında doluyor

Gelir İdaresi Başkanlığından (GİB) edindiği bilgiye göre, gelir vergisi mükelleflerinin, 2024 yılına ilişkin beyannamelerini verme ve ödeme dönemi devam ediyor.

Ramazan Bayramı dolayısıyla gelen talepler üzerine beyanname verme süresi 2 Nisan’dan 7 Nisan’a uzatılmıştı. Ticari, zirai ve mesleki faaliyetinden dolayı gerçek usulde vergilendirilen gelir vergisi mükellefleri, yıllık gelir vergisi beyannamelerini elektronik ortamdan verebiliyor.

Geliri sadece ücret, kira, menkul sermaye iradı veya diğer kazanç ve iratların biri veya birkaçından oluşan mükellefler yıllık gelir vergisi beyannamelerini “Dijital Vergi Dairesi (Hazır Beyan Sistemi)” üzerinden kolay ve güvenli şekilde doldurabiliyor.​​​​​​​

Konutlarından 33 bin liradan fazla kira geliri elde edenler vergi ödeyecek

Gayrimenkulden gelir elde eden mülk sahiplerinin de 7 Nisan’a kadar kira beyannamelerini vermesi gerekiyor.

Bu kapsamda konuttan 2024’te yıllık en az 33 bin lira, iş yerinden ise 230 bin lira kira geliri elde eden gayrimenkul sahipleri gelir vergisi ödeyecek. İstisna tutarının altında kira geliri elde edenler ise beyanname vermeyecek.

Beyannameyi zamanında vermeyene özel usulsüzlük cezası

Mükellefler, vergilerini GİB’e ait “gib.gov.tr” internet sitesinden, Dijital Vergi Dairesi ve GİB mobil uygulaması üzerinden, anlaşmalı bankaların banka-kredi kartı veya hesaplarından, yabancı ülkede faaliyet gösteren bankaların kartlarıyla ödeyebiliyor. Anlaşmalı bankaların şubeleri, internet, telefon ve mobil bankacılık gibi alternatif kanallar ile PTT şubelerinden de ödeme gerçekleştirebiliyor. Ayrıca tüm vergi dairelerinden de ödeme yapılabiliyor.

2024 takvim yılında elde edilen kazançlara ilişkin verilecek yıllık gelir vergisi beyannameleri üzerinden tahakkuk eden gelir vergisi, 2025 yılının nisan ve temmuz aylarında iki eşit taksitle ödenebilecek. Birinci taksit, damga vergisiyle 7 Nisan, ikinci taksit ise 31 Temmuz’a kadar yatırılabilecek.

Elektronik ortamda verilmesi gereken beyannamenin kanuni süresinde verilmemesi durumunda mükelleflere özel usulsüzlük cezası kesilecek. Ayrıca verginin süresinde tahakkuk edilmemesi durumunda vergi için ayrıca vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi uygulanacak.

Related Posts

ABD bütçesi mayısta 316 milyar dolar açık verdi

ABD Hazine Bakanlığı, ABD bütçesinin mayıs ayında 316 milyar dolar açık verdiğini bildirdi.

Bakan Kurum: Sapanca Gölü’ndeki kaçak yapıları kaldırıp doğal dokuyu ortaya çıkaracağız

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Sapanca Gölü’müz nefes alacak. Koruma ve ihya projemiz ile gölü çevreleyen kaçak yapıları ve iskeleleri kaldırıp doğal dokuyu ortaya çıkaracağız” dedi.

KAAN’ın ihracatıyla ilgili Bakan Kacır’dan açıklama: Ülkemiz için hayırlı olsun

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, milli muharip uçak KAAN’ın Endonezya’ya ihracına ilişkin, “Kendi 5. nesil savaş uçağını geliştiren büyük ve güçlü Türkiye, şimdi dost ve kardeş ülkelere savaş uçağı ihracatına yönelik anlaşmalar imzalıyor” ifadelerini kullandı.

Yurt dışında konut yatırımı yaparken dikkat edilmesi gereken 5 kritik nokta

Uzmanlar, yurt dışında konut yatırımı yaparken mağdur olmamak için dikkat edilmesi gereken konulara ilişkin uyarılarda bulundu.

Altın alırken dikkat! Tüketiciler Birliğinden “Tanıdık Kuyumcu” uyarısı

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, sosyal medya üzerinden ziynet eşyası alımlarında mağduriyet yaşanabileceğini belirterek, tüketicilere tanıdıkları kuyumcudan alışveriş yapmaları tavsiyesinde bulundu.

Doğal gazda fiyat rekor seviyeye yaklaştı

Spot doğal gaz piyasasında referans fiyat yeniden artışa geçti. Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) verilerine göre, 1000 metreküp doğal gazın referans fiyatı 13 bin 871 lira 34 kuruş olarak belirlendi. Bu seviye, yılın en dikkat çekici …