Yıllık gelir vergisi beyannamesi verme süresi hafta başında doluyor

Gelir İdaresi Başkanlığından (GİB) edindiği bilgiye göre, gelir vergisi mükelleflerinin, 2024 yılına ilişkin beyannamelerini verme ve ödeme dönemi devam ediyor.

Ramazan Bayramı dolayısıyla gelen talepler üzerine beyanname verme süresi 2 Nisan’dan 7 Nisan’a uzatılmıştı. Ticari, zirai ve mesleki faaliyetinden dolayı gerçek usulde vergilendirilen gelir vergisi mükellefleri, yıllık gelir vergisi beyannamelerini elektronik ortamdan verebiliyor.

Geliri sadece ücret, kira, menkul sermaye iradı veya diğer kazanç ve iratların biri veya birkaçından oluşan mükellefler yıllık gelir vergisi beyannamelerini “Dijital Vergi Dairesi (Hazır Beyan Sistemi)” üzerinden kolay ve güvenli şekilde doldurabiliyor.​​​​​​​

Konutlarından 33 bin liradan fazla kira geliri elde edenler vergi ödeyecek

Gayrimenkulden gelir elde eden mülk sahiplerinin de 7 Nisan’a kadar kira beyannamelerini vermesi gerekiyor.

Bu kapsamda konuttan 2024’te yıllık en az 33 bin lira, iş yerinden ise 230 bin lira kira geliri elde eden gayrimenkul sahipleri gelir vergisi ödeyecek. İstisna tutarının altında kira geliri elde edenler ise beyanname vermeyecek.

Beyannameyi zamanında vermeyene özel usulsüzlük cezası

Mükellefler, vergilerini GİB’e ait “gib.gov.tr” internet sitesinden, Dijital Vergi Dairesi ve GİB mobil uygulaması üzerinden, anlaşmalı bankaların banka-kredi kartı veya hesaplarından, yabancı ülkede faaliyet gösteren bankaların kartlarıyla ödeyebiliyor. Anlaşmalı bankaların şubeleri, internet, telefon ve mobil bankacılık gibi alternatif kanallar ile PTT şubelerinden de ödeme gerçekleştirebiliyor. Ayrıca tüm vergi dairelerinden de ödeme yapılabiliyor.

2024 takvim yılında elde edilen kazançlara ilişkin verilecek yıllık gelir vergisi beyannameleri üzerinden tahakkuk eden gelir vergisi, 2025 yılının nisan ve temmuz aylarında iki eşit taksitle ödenebilecek. Birinci taksit, damga vergisiyle 7 Nisan, ikinci taksit ise 31 Temmuz’a kadar yatırılabilecek.

Elektronik ortamda verilmesi gereken beyannamenin kanuni süresinde verilmemesi durumunda mükelleflere özel usulsüzlük cezası kesilecek. Ayrıca verginin süresinde tahakkuk edilmemesi durumunda vergi için ayrıca vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi uygulanacak.

Related Posts

Patates tarlada, çiftçi borçta: Zincir marketler ve tarım politikaları Çukurova’yı vuruyor

CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, Çukurovalı patates üreticilerinin artan maliyetler, düşük alım fiyatları ve zincir marketlerin fiyat oyunlarıyla ezildiğini belirterek, “Çiftçiler artık sadece ekonomik değil, varoluşsal bir mücadele veriyor” dedi.

BYD, Avrupa’da Tesla’yı geçti

Otomotiv bilgi sağlayıcısı JATO Dynamics’in verilerine göre, Çinli otomobil üreticisi BYD’nin tamamen elektrikli otomobil satışları Avrupa’da Nisan ayında yıllık yüzde 169 artarak 7 bin 231’e ulaştı.

Rüzgar enerjisi yatırımlarının 1,5 milyar doları aşması bekleniyor

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı İbrahim Erden, rüzgar enerjisi sektörünün her geçen yıl daha da büyüdüğüne işaret ederek bu yıl yatırım seviyesinin 1,5 milyar doları geçeceğini söyledi.

Avrupa’dan iki büyük ödül geldi

Yapı Kredi, Qorus tarafından düzenlenen ‘Qorus Reinvention Awards Europe 2025’te iki farklı kategoride ödüle layık görüldü.

Bakan Şimşek’e Katar’da İmamoğlu sorusu: Net cevap veremedi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Katar’daki ekonomi forumunda yatırımcı ilgisine dair değerlendirmelerde bulundu. Bloomberg muhabirinin İmamoğlu sorusu dikkat çekti. Şimşek, soruya doğrudan yanıt veremedi.

Borsa güne düşüşle başladı! (21.05.2025)

Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,60 değer kaybederek 9.514,01 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 19,87 puan ve yüzde 0,21 azalışla 9.494,13 puana indi. Bankacılık …